De badkamer veilig uitgelicht

Bij het inrichten van je badkamer is de verlichting een cruciaal element dat vaak over het hoofd wordt gezien. Goede badkamerverlichting gaat echter veel verder dan alleen functionaliteit; het creëert sfeer, zorgt voor veiligheid en maakt je ochtendroutine een stuk aangenamer. Bij Steinhauer begrijpen we hoe belangrijk de juiste verlichting in de badkamer is. Daarom delen we graag onze tips en inspiratie om jouw badkamer perfect te verlichten.

Begrijp de zones en IP waardes

In de badkamer is het essentieel om rekening te houden met de verschillende zones en de bijbehorende IP-waardes (Ingress Protection). Deze waardes geven aan hoe goed een armatuur beschermd is tegen water en stof. Er zijn vier belangrijke zones in de badkamer:

  1. Zone 0: Dit is de natste zone, zoals in het bad of de douchebak. Hier moeten lampen minimaal IP67 zijn, wat betekent dat ze volledig waterdicht zijn.

  2. Zone 1: Dit is de zone direct boven het bad of de douche tot 2,25 meter hoog. Lampen in deze zone moeten minimaal IP65 zijn, wat betekent dat ze bestand zijn tegen waterstralen.

  3. Zone 2: Dit is de zone rond het bad en de douche, tot 0,6 meter buiten Zone 1 en tot 2,25 meter hoog. Hier is minimaal IP44 vereist, wat betekent dat de lampen spatwaterdicht zijn.

  4. Zone 3: Dit is de zone buiten alle bovengenoemde zones. Hier is een IP20 of hoger vereist. Dit zijn normaal gesproken alle verkrijgbare armaturen.

Verlicht je badkamer in lagen

Net zoals in andere ruimtes is het verlichten van je badkamer in lagen een slimme aanpak. Hierbij combineer je basisverlichting, sfeerverlichting en taakverlichting voor een perfect uitgebalanceerde ruimte.

  1. Basisverlichting: Dit is de algemene verlichting die zorgt voor een gelijkmatige lichtverdeling in de hele badkamer. Plafondlampen of inbouwspots zijn hier zeer geschikt voor. Bij Steinhauer hebben we een breed assortiment aan plafondlampen en inbouwspots die perfect zijn voor de badkamer. Denk bijvoorbeeld aan inbouwspots met een hoge IP-waarde die zowel stijlvol als veilig zijn.

  2. Sfeerverlichting: Dit type verlichting draagt bij aan de ambiance van de badkamer. Wandlampen met een zachte gloed of led-strips onder planken kunnen een ontspannende sfeer creëren. Sfeerverlichting is perfect voor wanneer je wilt ontspannen in bad na een lange dag.

  3. Taakverlichting: Dit is functionele verlichting voor specifieke taken zoals scheren, make-up aanbrengen of tandenpoetsen. Lampen naast de spiegel zijn hier ideaal voor, omdat ze schaduwen minimaliseren en zorgen voor helder, gelijkmatig licht. Bij Steinhauer bieden we stijlvolle spiegelverlichting die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.

Spiegelverlichting en Inbouwspots

Lampen naast de spiegel zijn een must in elke badkamer. Ze zorgen voor helder licht zonder vervelende schaduwen, wat essentieel is voor dagelijkse routines zoals scheren of make-up aanbrengen. Kies voor wandlampen met een hoge CRI (Color Rendering Index) om ervoor te zorgen dat de kleuren natuurgetrouw worden weergegeven.

Inbouwspots zijn ook een uitstekende keuze voor de badkamer. Ze zijn discreet, stijlvol en kunnen overal worden geplaatst waar extra licht nodig is, zoals boven de douche of in een nis. Zorg ervoor dat je kiest voor inbouwspots met de juiste IP-waarde voor de specifieke zone waarin ze worden geplaatst.

Creëer de perfecte badkamer met Steinhauer

Bij Steinhauer hebben we alles wat je nodig hebt om jouw badkamer perfect te verlichten. Van stijlvolle plafondlampen en inbouwspots tot functionele spiegelverlichting en sfeervolle wandlampen, ons uitgebreide assortiment biedt de perfecte oplossingen voor elke badkamer.

Bezoek onze website en ontdek hoe je jouw badkamer kunt transformeren met de juiste verlichting. Creëer een ruimte die niet alleen functioneel is, maar ook een oase van rust en ontspanning. Met de juiste verlichting van Steinhauer wordt jouw badkamer een plek waar je elke dag van geniet!